Twee tinnen kandelaars

Deze sympathieke tinnen kandelaars zijn deze week in het restauratieatelier behandeld. Ze zijn waarschijnlijk gevallen en door de zachtheid van het materiaal vrij ernstig vervormd. De kandelaars waren door de vervormingen wankel en scheef. Daarnaast zat er veel kaarsvet op.

Het voordeel van tin is dat het ook weer gemakkelijk terug te vormen is. Met de juiste druk op de goede plek kan het met een paar ingrepen rechtgezet worden zonder dat er teveel metaalmoeheid optreedt. De voet kon met behulp van houten staken weer redelijk rond gemaakt worden en op een vlakke ondergrond worden rechtgezet. De kaarsenhouders werden met behulp van een kunststof hamer wat rechter gemaakt. Kunststof beschadigt het patina niet en laat geen afdrukken achter (mits de juiste hardheid gekozen wordt). Ook smeedt het niet teveel uit, wat wel het geval is bij een metalen hamer. Eén kandelaar was zodanig ingedeukt dat ik vermoedde dat deze bij het terugzetten zou inscheuren; bij het indeuken krimpt het materiaal als het ware ineen, waardoor er bij terugbuigen te weinig materiaal is. Bij het rechtzetten moest gestopt worden toen het metaal begon te scheuren, toch is ook deze kandelaar voldoende recht om een kaars te kunnen branden.

De resten kaarsvet aan de buiten- en binnenzijde van de kandelaars konden met kokend water verwijderd worden.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s